zita13
Menü
 
 
 
 
 

ÜDVÖZÖLLEK A FÁRAÓK FÖLDJÉN

FOTÓK 2005

FOTÓK 2009

Földrajzi adatok

Földrajzi adatok

IDŐREND

Az írás

KARNAK TEMPLOM

LUXOR TEMPLOM

Memnon kolosszusok

Deir El Bahari Hatsepszut királynő halotti temploma

Medinet Habu III.Ramszesz halotti temploma

Abdel Rahim El Qenaui

Kairó

GIZAI PIRAMISOK

A SZFINX

A piramisok építése

SZAKKARA

 

Festményeim

Egyiptomban készítettem

Egyiptomi horoszkóp

Egyiptomi zenék

 

Memphis fotók

 

 

Egyiptomi receptek

 

Szfinx

 

Az 57 méter hosszú és 20 méter magas és pontosan kelet felé néző Szfinx alakja gyakran megjelenik a hieroglif írásokban, ahol az ország urát a hatalmas fáraót jelenti. Egy régi legenda szerint ez a kőszobor egy Armais nevű uralkodó sírját rejti magában. Auguszt Mariette az Egyiptomi Múzeum francia archeológusa és igazgatója, annyira komolyan vette a mondást, hogy elhatározta át fogja kutatni a Szfinx alatt a talapzatot. Úgy vélte a szobor alatt kripta vagy barlang lehet. Alighogy a terv megfogalmazódott benne a halál az ő ajtaján is bekopogott. Azóta senki sem kísérelte meg, hogy feltúrja a Szfinxet körülvevő kőfennsíkot, vagy szikla talapzatot amin a szfinx nyugszik. Később ha valaki újra felhozta a témát nyomatékos és végleges hárítással válaszoltak, hogy a Szfinx tömör sziklából van kifaragva, alatta sem lehet semmi más mint tömör szikla. Ezt azonban ők maguk sem hiszik el igazán, amikor az ember vakondok olyan nagy előszeretettel voltak képesek a legkeményebb sziklába is kesze-kusza folyosókat vájni. Körülbelül 100 esztendővel ezelőtt Howard Vyse ezredes, aki katonai szolgálatból tartott hazafelé India felől, egy ideig Kairóban lebzselt. Az ő figyelmét is lekötötték a piramisok és a Szfinx, miután tudomást szerzett az ősi legendáról elhatározta megbizonyosodik felőle. Beszerzett egy hosszú vasból készült fúró rudat és átfúrta a Szfinx vállát. Az eredmény kiábrándító volt 27 láb mélységre jutott a tömör sziklában, a munka nyomán támadt lyukak még ma is megvannak. Az ő idejében csak a fej és az arc volt látható a többi részét homok borította, így a munka csak a szobor negyedére terjedt ki, a talapzatról szó sem lehetett.

Sokan tartják a Szfinxet az Atlantiszi népek alkotásának is és kapcsolatokat vélnek felfedezni közte és a Húsvét Szigeteki emberekkel, a mexikói, perui, yukatáni templomokkal.

 

A Szfinx kora

 

A régészeti tudomány mélyen hallgat, és szégyenkezve fordítja el a tekintetét, mert eddig sorjában vissza kellett vonnia mind azokat az elméleteket, amelyeket még néhány esztendővel ezelőtt is állítottak. Most már nem tulajdonítják a szobrot sem Kheprén sem Kheopsz fáraónak, mert napvilágra kerültek olyan feliratok is, amelyek azt bizonyítják, hogy a szobor ezeknek a királyoknak az uralkodása idején is létezett.

Az őskori zsákmányra éhes ásatók találtak egy feliratot, amelynek eredete a végtelen időkbe vész. Ez a felirat a IV. dinasztia korából való, tehát olyan fáraók idejéből, akik közel 6000 évvel ezelőtt uralkodtak Egyiptomban és a Szfinx már ezeknek  az ősrégi királyoknak az idején is elképzelhetetlenül öreg volt.

 

 

 

Szfinx a homok alatt

 

Az örökmozgó homok hétszer temette el a Szfinxet és hétszer ásták ki.

 

1.)    Első ízben több mint 5000 évvel ezelőtt ásatta ki a IV. dinasztia egyik fáraója Kheprén, aki a második piramist temetkező hellyé alakította, hogy ott helyezzék el gránit szarkofágját.

2.)    2000 évvel később IV. Tutmózisznak a 19-ik dinasztia későbbi uralkodójának egy álma parancsolta meg a Szfinx kiásását. Ma is egy vörös gránit tábla őrzi akkori cselekedetének emlékét a Szfinx mancsai között. Éppen arra vadászgatott, és amikor megpihent a Szfinx lábainál álmot látott. Megjelent előtte a Szfinx azaz a Napisten és megígérte neki övé lesz Egyiptom kettős koronája, ha kiszabadítja a homokból, ami csaknem teljesen elborította. A kiásáson túl durva égetetlen téglafalat húzott a Szfinx köré, hogy megvédje a homok későbbi támadásától, de hiába épített tégla falat a homok akkor is beszivárgott.

 

ÁLOM-SZTÉLÉ

Az Álom-sztélé a 18. dinasztiabeli IV. Tuthmózisz felirata. A fáraó uralkodásának 19. évében, az áradás évszakának harmadik hónapjának 1. napján írt szöveg elmondja, hogy amikor IV. Tuthmózisz még fiatal herceg korában a piramisok környékére gazella- és oroszlánvadászatra kikocsizott, erősen elfáradva lepihent a szfinx árnyékában, ahol hamarosan elnyomta őt az álom. Álmában megjelent neki Harmakhisz isten és így szólt hozzá: "Látlak Téged fiam, Tuthmózisz. Én vagyok a Te atyád, Harmakhisz, Kheperi, aki minden élőlény felett áll..." Majd felszólította a herceget, hogy testét szabadítsa ki a homokból és megjósolta neki, hogy hamarosan a trónra kerül, s Egyiptom ura lesz. Tuthmózisz felébredve megtette, amit Harmakhisz tőle kívánt és a szfinx köré még egy 2,15m vastag téglafalat is húzatott védelmül a homok ellen.

 

3.)    Marcus Aurélius a filozófus római császár volt az, aki újra rábukkant a nyakig újra eltemetett Szfinxre és újra kiásta. A mancsok miután nem kifaragott kőtömbből voltak erősen megrongálódtak, ezeket a részeket is gondosan kijavította és a téglafalat is megerősítette.

4.)    Az arabok ideje alatt újra el lett hanyagolva a Szfinx egészen a múlt század elejéig senki nem könyörült rajta, míg végre Cavigila kapitány lelkes olasz archeológus a természetfölötti misztériumok kutatója megpróbálta újra kiásni.

 

CAVIGLIA, GIOVANNI BATTISTA (1770-1845)

Henry Salt szolgálatában állt, és hosszú tanulmányt írt Kheopsz-fáraó piramisáról. Caviglia a szfinxeknél is végzett ásatásokat, és a hatalmas szobrot részben ki is ásta a homokból. 1817-ben a Szfinx mancsai között talált egy gránitsztélét, amelyről Thomas Young készített másolatot. E másolaton maradt fenn a 13. sor, amelyben egy Haf szótagocska szerepel, ami miatt a szfinxet Hafrénak tulajdonítják, de a hiányzó kartus miatt ez elvetendő. A Haf előtt és után hiányos volt a szövegrész. Valószínűbb Hufuhaf neve, mert lehetséges, hogy nevének elejét, ami megegyezett apjának nevével, egyben lekaparták.

 

5.)    1869-ben August Mariette az Egyiptomi Múzeum megalapítója a Szuezi csatorna megnyitásának tiszteletére részleges kísérletet tett, de nem sokáig bírta kitartással.

6.)    33 évvel később Maspéro, Mariette utóda a Múzeumnál nagy összeget szedett össze Franciaországban nyilvános gyűjtés révén ugyanerre a célra. Az anyagi eszközök birtokában sikerült napvilágra hoznia a Szfinx nagy részét.

7.)    Az utolsó kísérlet a 80-as években történt, amikor az Egyiptomi Kormány elhatározta, hogy véglegesen eltakarítja a homokot, és így került napvilágra az eddig láthatatlan talapzat. Ezután tömör betonfalat építettek fel köré, hogy megvédjék a Szfinxet és megfékezzék az ellenséges homokot.

 

 
 
 
 

Ismerd meg Tunéziát velünk!

 2009.

 

FOTÓK

Kedvenc fotóink rólunk

 

Földrajzi adatok

katt a zászlóra az adatokért

Katt a képre

 

 

 

Történelem

Világörökségek

Múzeumok

Sidi Bou Said

katt a képre

 

Karthago - Antonius fürdője

katt a képre

Szahara

El Djem

Matmata

Tamezret

Douz

Kebili

Chebika

Tatuin Bolygó

Tozeour

Kairouan

 

 

A szőnyegek története

 

Amit a tevéről tudni kell

 

Sivatagi rózsa

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság számláló
Indulás: 2005-02-13
 

IP

 

VENDÉGKÖNYV

 

 

Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!